Gehaktballetjes met LVQR saus

Dit is een absolute favoriet! Gehaktballetjes in tomatensaus met als extra de heerlijke romige LVQR saus er bovenop. TOP!

 

Ingrediënten voor 10 porties:

Gehaktballetjes:
  • 1 medium grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 450g rundergehakt
  • 45g broodkruimels, paneermeel of panko
  • 1 ei
  • 15ml Worchestershire saus
  • 15g gemengde kruiden, bijvoorbeeld Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • Zout en peper
  • 1 takje platte peterselie
  • olijfolie

 

Tomatensaus:
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blikjes (400g per blik) tomaten in blokjes
  • 30g basilicum
  • Olijfolie

 

LVQR saus:
  • 100ml ongeklopte slagroom
  • 200g La Vache qui rit Smeerkaas
  • 50ml magere Griekse yoghurt
  • Zout en peper

Categorie

Hoofdgerecht Lunch Snack Voorgerecht

Bereidingswijze:

  1. Verwarm olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Snij de ui en knoflook fijn en bak ze in de koekenpan. Roer regelmatig en bak totdat de ui zacht en enigszins doorschijnend is. Haal het van het vuur en laat het afkoelen.
  2. Doe het rundergehakt in een grote kom en meng het de gebakken ui en knoflook, het losgeklopte ei, de broodkruimels, de Worchestershire saus, de kruiden en wat peper en zout.
  3. Neem een eetlepel gehaktmengsel en rol hier tussen je handen een mooie gehaktbal van. Je kunt ongeveer 30 gehaktballen maken met dit recept.
  4. Leg de gehaktballen op een bord en dek het bord af met plasticfolie. Zet de gehaktballen zo’n 30 minuten in de koelkast voor je ze gaat bakken.
  5. Doe ondertussen olijfolie in een steelpan en verwarm dit op middelhoog vuur. Doe de fijngesneden ui en knoflook voor de tomatensaus in de steelpan. Bak totdat de ui zacht en enigszins doorschijnend is. Voeg de tomaten uit blik toe en laat het rustig koken tot de saus ongeveer 1/3e ingedikt is. Voeg als laatste de basilicum toe om de saus op smaak te brengen.
  6. Doe voor de LVQR saus de helft van de ongeklopte slagroom in een steelpan en verwarm het tot het bijna kookt. Haal de steelpan van het vuur en roer de La Vache qui rit door de room heen tot het gesmolten is. Laat het mengsel vervolgens afkoelen.
  7. Mix in een aparte kom de rest van de ongeklopte slagroom en de Griekse yoghurt tot deze stijf is en roer dit voorzichtig door de afgekoelde kaassaus heen. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.