LVQR Contact
Bel naar 0345 648 391 (Op werkdagen tussen 09:00-17:00) Of verstuur online je bericht door hier te klikken.
LVQR traktaties
LVQR blog

SPORTEN = COOL

Oktober 2017. Noaniël mijn zoon, is alweer helemaal gewend aan zijn dagelijkse school-routine. Ik inmiddels ook, al moet ik wel even vermelden dat ik elk begin van het nieuwe schooljaar vreselijke moeite heb om hem achter te laten op school.

Ik ben helemaal niet zo een emo-mama (vind ik zelf dan) maar op een of andere manier komt de eerste schoolweek bij mij binnen als een baksteen. Het feit dat hij niet meer zo klein is, het gevoel dat ik hem echt ‘kwijt’ ben en het loslaten.. Ik ben die week dan ook echt een breekbare zeepbel. Gelukkig is dit dan ook maar (met geluk) 1 week van heel het schooljaar van toepassing. En Noaniël zelf? Die heeft natuurlijk nergens last van, en gaat vrolijk fluitend (bijna feestend) naar school.

Ook neemt Noaniël dit schooljaar weer deel aan de Sport-BSO, waar hij weer ontzettend naar uitgekeken heeft. Waarschijnlijk denken velen van jullie nu..uhhh Sport-BSO? Wat is dat en wat kan ik mij daarbij voorstellen? Met alle plezier wil ik dit graag met jullie delen, want ik vind het heel fijn dat wij er in onze stad over een beschikken!

Op zoek naar een alternatief

Twee jaar geleden moesten wij opzoek naar een basisschool en een buitenschoolse opvang. De keuze van de basisschool was al snel gemaakt, echter de buitenschoolse opvang vinden was moeilijker. Why? ‘Reguliere’ buitenschoolse opvangen vond ik toen ikzelf nog een kind was vaak saai. Ik had altijd de beleving dat de kinderen zich daar enorm verveelden en het gevoel hadden dat ze naar een soort ‘tweede school’ moesten.

Als ik naar huis liep, zag ik door het raam mijn klasgenootjes weer aan een tafel zitten, te kleien of weer een werkje knutselen. Iets wat wij op school ook al dagelijkse deden dacht ik dan.. Ik kreeg dit natuurlijk niet uit mijn hoofd en deze beleving van de BSO bleef door mijn hoofd spoken. (no offense tegen de ‘normale’ buitenschoolse opvangen hoor) Hierdoor ben ik echt op onderzoek uitgegaan. Ik kwam in aanraking met de Sport-BSO, de naam alleen al sprak mij meteen aan.

Hoe supergezellig is het om als kind samen met je vertrouwde klas/school/leeftijdsgenootjes samen te sporten na een hele dag school?! Ikzelf, opa of oma kunnen dit niet realiseren voor de kinderen. Met alle respect voor alle lieve grootouders die vaak de zorg van veel kleinkids na schooltijd op zich nemen. Thumbs up! Jullie zijn helden. Enfin, het feit dat ik mijn kind de mogelijkheid kon bieden om lekker te sporten na schooltijd, klonk echt als en luxe en ik was dan ook gelijk geïnteresseerd.

Noaniël – Een middag op de Sport-BSO

De kinderen worden zoals bij elke BSO van school gehaald en worden naar de locatie gebracht. In ons geval is dit een gymzaal met daarboven een groot lokaal. Daar krijgen ze eerst een cracker of een rijstwafel met bijvoorbeeld smeerkaas en wat te drinken, zodat ze nog wat extra energie krijgen voor het sporten.

Tussen 16:00 en 17:00 wordt er door de gediplomeerde sportinstructeurs sport en spel aangeboden aan de gehele groep en worden de kinderen verdeeld in groepjes. Bij het sporten kijken ze naar de persoonlijke behoefte van het kind. Noaniël heeft vaak de behoefte om het nog altijd zo populaire ‘apenkooi’ te spelen. Well duh, wie geeft hem ook ongelijk! Zo kan je kind altijd aangeven als hij of zij een bepaalde sport wilt uitoefenen. Ook kunnen de kinderen zich opgeven voor workshops van meerdere weken zoals judo, dans of tennis. Zo is het leuk om te kunnen ontdekken waar ze goed in zijn en waar hun interesses liggen.

Ook bevindt zich naast de BSO een groot park, als het lekker droog weer is wordt er hier ook gebruik van gemaakt.  Rond 17:00 zijn ze vaak klaar met sporten en is er tijd voor vers fruit en water/ranja. Voor de kinderen die nog even moeten wachten op papa of mama is er ruime keuze aan spelletjes en speelgoed in het lokaal. De kinderen zijn hun energie heerlijk kwijt en kunnen weer even rustig op adem komen.

Aanrader

Noaniël gaat twee keer per week en is vrijwel bijna altijd uitgeput als hij wordt opgehaald. (HOERA) Hij valt dan ook altijd na het avondeten als een blok in slaap (nog een keer HOERA). Mijn kleine grote vriend is een sportief buitenkind, die na een lange dag op school zijn energie kwijt moet. Voor dit ‘type’ kind is de Sport-BSO echt een uitkomst!

Feitje: met sporten worden er vaak veel ‘problemen’ opgelost. Faalangst en pesten zijn bij basisschool leerlingen vaak een probleem, en bij de Sport-BSO kunnen kinderen werken aan hun zelfvertrouwen, sterker/sneller worden en andere kinderen helpen (teamspirit).

Ik weet dat niet alle steden van Nederland dit concept hebben, maar ik raad alle (aanstaande) ouders aan om bij het uitzoeken van een BSO toch even research te doen naar een eventuele Sport-BSO. Ik hoop dan ook dat er in de toekomst er meer zullen openen en zodat alle kindjes en ouders of course, hiervan kunnen genieten!

Sportieve en lieve groet,

Noel

Sporten = cool
Geen reactie's

Geef een reactie